Винаги, когато има дебат за това кой е най-великият играч на всички времена, едно име неизменно първо изскача от списъка – Пеле.

Бразилецът спечели три световни първенства – първото на 17 като прохождащ талант, а последното през 1970-а като талисман на може би най-добрата единайсеторка за всички времена. Той отбеляза повече от 1200 гола в кариерата си и бе главният герой на някои от най-почитаните моменти в историята на футбола.

За жалост, милиарди никога няма да имат радостта да го видят как рита топка на живо. Пеле накара милиони да се влюбят в играта. Ето само 7 незабравими мига, от неизброимите, които той сътвори. И те стигат за доказателство, защо е Краля на футбола и №1.

Хеттрик на първото световно

След като прави професионален дебют за Сантос само на 16, Пеле е избран да представлява Бразилия на Световното първенство през 1958-a в Швеция, когато е с година по-голям. Твърдят, че е неопитен, но той опровергава всички по зашеметяващ начин. Първият му гол на турнира – при победата с 1:0 над Уелс на 1/4-финала, е само „дегустация“ за това, което може и предстои на полуфиналите. Тогава направи хеттрик през второто полувреме, за да издуха Франция с 5:2.

Да не трепнеш на най-голямата сцена

Споменахме за мача с Франция, но Пеле все още не беше свършил в Швеция.

Срещу домакините на финала вкара още два гола. Първият бе с брилянтен завършек от воле след страхотно копване на топката над защитник. Вторият дойде след насочен удар с глава. Така помогна за триумфа с 5:2 и първата световна титла на Бразилия. Пишейки в автобиографията си, за тази победа на мондиала през 1958-а, той каза: „Беше неописуемо чувство! Такова, което исках да изпитам отново. И отново!“.

Пеле от центъра

Да опиташ да прехвърлиш вратаря от центъра в днешно време не се случва толкова рядко. Но Пеле първи го направи, при това на най-голямата сцена. Стори го на мондила през 1970 година. В мач от групата срещу Чехословакия, при резултат 1:1, той забеляза вратаря Иво Виктор извън пеналта и… отправи считан тогава за „скандален“ удар от собствената половина, който премина само на сантиметри от вратата. А след успеха с 4:1 призна, че е тренирал такива неща, защото европейските вратари имали навика да излизат напред. Съжали само, че не е запазил това изпълнение за по напечен двубой.

Притежаваше всичко

Пеле има „пълен комплект“, тоест бе силен във всички компоненти. Това ярко пролича в двубоя срещу Румъния през 1970 година, в който Пеле вкара два гола. Първият от яростно изпълнен свободен удар, след който горкият вратар не мръдна. Тоест, можеше да прави всичко и да бележи откъдето иска.

Манекенът Пеле

През 1970-а Бразилия се изправя и срещу Италия на финала, а мачът е просто… майсторски клас на Пеле. Да, той не вкара гол, но бе агонизиращо близо, след уникална импровизация. В добавеното време Пеле се измъква срещу вратаря, но вместо да го заобиколи, прави такъв финт, че сякаш е кавалер – топката минава между него и стража, след която я овладява. Стреля през отстъпващ бранител, но встрани от вратата.

Приказка за два подскока

На финала през 1970-а Пеле и съотборниците му не са в настроение за шеги, все пак имат шанс да станат първият отбор с три титли от мондиал. Италия е отнесена с 4:1. Тон за успеха дава Краля. Той се извисява по уникален начин много над защитника Бургник и вкарва с мощен удар с глава. Прекрасен подскок последван от втори в прегръдките на Жаирзиньо с размахани юмруци – момент, останал като един от най-паметните при отпразнуване на гол.

Най-великият гол на световното

Заключителното действие на Пеле на световно бе жест, с който показва, че всички са равни и славата не е само за него. При резултат 3:1 Бразилия сякаш е оставила всичко най-добро за накрая. Подхваната е атака, която преминава през почти всички играчи. Стига до Пеле, който вместо да шутира, просто небрежно я чуква към Карлос Алберто, който по диагонала опъва мрежата.

BBC.COM, превод "Тема:Спорт"